Hobbi faesztergályos
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Dokumentáció [0]
Felhasznált anyagok
Én hogyan csinálom [1]
SK gépeim [8]

Bannerek

Nyitólap » 2012 » Június » 10 » SK Hengercsiszoló
18:19:43
SK Hengercsiszoló

A szükség úgy hozta, hogy gyorsba kellett egy hengercsiszoló. Az elképzelés az volt, hogy a faeszterga gépre építem, de úgy, hogy könnyű legyen felszerelni, és azért stabil legyen. Volt egy 48 mm átmérőjű futószalag görgöm, amelyre ferdén rátekertem a csiszolópapírt, és befogattam a gyűrűs tokmányba, a másik végét, pedig megtámasztottam a szegnyereggel. Ezzel, már el is készült a hengeres csiszoló fő része. Már csak a munkalap kellett, és hozzá a magasság állítás. Itt egy kicsit elakadtam, mert még nem láttam ilyen szerkezetet közelről, így improvizálnom kellet. Ami fix volt az a henger, és a gép ágy. Közé kellett kiókumlálni valamit. Azt tudtam, hogy a magasság állítást praktikus egyenletesen emelni, ezért arra gondoltam, valami ék mozgatásával lehetne megoldani. Ahogy nézelődtem a műhelybe, megláttam két kerítés spannoló csavart. Első megközelítésben, ez jónak tűnt, mert volt jobbos és balos menete, így az egyenletes kétirányú mozgatás feltételei megoldottak. Már csak a két spancsavar ház szinkronba való tekerését kellett megoldanom. További kutakodás, és egy korábbi szerkezet építésből maradt 3db. kerékpár lánckerék került elő. A két lánckereket rá kellett applikálnom valahogy a spancsavarra. Néhány fúrás, és reszelés, és már meg is volt oldva. Néhány pöttyel odahegesztettem, ezzel a forgatószerkezet is elkészült.


Jöhetett a spancsavarok átalakítása. A szemeket levágtam, majd a másik végükre is vágtam M8-s menetet. A spancsavar háznak kétoldalú feltámasztás gyanánt, rétegelt lemezből két-két darabot vágtam, majd 16-s fúratott fúrtam bele. Ezzel a mozgató mechanika főbb részei elkészültek. Vágtam 4 db. Keményfa bakot, amelynek a felső felét 30°-ra vágtam, majd 8-s fúrat, és 20-s süllyesztés 10mm mélyen. Ezeket a bakokat fogattam a spancsavarokra. Jöhetett az összeállítás. A szerkezet méretei és a pad szélessége alapján, vágtam egy 12-s rétegelt lemez alaplapot, majd rárögzítettem a 4 db. Feltámasztást, és belefogattam a spancsavar házat, úgy, hogy az könnyedén el tudjon fordulni. A másik tengelyt, a lánc hosszának beállítása után szintén felfogattam. Ezzel a kész szerkezettel, már egyformán tudtam mozgatni a négy emelő bakot. A harmadik fogaskeréknek egy 10-s menetes szárat használtam, amely a hátlap és az előlapra lett fogatva.


A négy emelőbak magassága és az alaplap vastagságának összege, és a henger közötti távolság maradt a munkalap, és az emelő ék kialakítására. Az emelő éket két darabból alakítottam ki, hogy legyen egy durva állítási lehetőség is. A munkalapot leszabtam, és a két-két darabból álló emelőéket rárögzítettem.

Mondanom sem kell, hogy amint a munkalap rákerült a szerkezetre, rögtön ki is próbáltam. Nagy volt az örömöm, mert elsőre sikerült a laminált rétegelt lemezről könnyedén lecsiszolni a laminálást.

 

Ezután már csak az oldalak kialakítása maradt hátra.

Nyelvfelismerés » Hungarian

Nyelvfelismerés » Hungarian

Nyelvfelismerés » Hungarian

Nyelvfelismerés » Hungarian

Nyelvfelismerés » Hungarian

Nyelvfelismerés » Hungarian

Nyelvfelismerés » Hungarian

Nyelvfelismerés » Hungarian

Kategória: SK gépeim | Megtekintések száma: 3230 | Hozzáadta: gurfa | Tag-ek(kulcsszavak): Hengercsiszoló | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Youtube videóim

Az oldal nyilvános, Belépés nem szükséges!

Keresés

Naptár
«  Június 2012  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Videó

facebook
János Szögi



Copyright MyCorp © 2024

Ingyenes webtárhely uCoz